fbpx

ÁLLATPATIKA - GONDOSKODÁS ÉS GYÓGYULÁS

Tengerpart, homok és sósvíz

Tanácsadó állatorvosunk cikke

Napjainkban a kutyák számára a tengerparti séta és a tengervízben való fürdés természetes része a nyaralásnak. A vízparton eltöltött idő lehetőséget kínál arra, hogy élvezzék a természetet, új ingerekkel találkozzanak és – nem utolsó sorban – mozogjanak. Azonban, fontos megérteni, hogy mindez milyen hatással lehet kedvencünk egészségére.

Mostani cikkünkben a sósvíz kutyákra gyakorolt pozitív és negatív hatásait nézzük végig, valamint hasznos tippeket adunk a biztonságos tengerparti időtöltéshez, hogy valóban gondtalan és pihentető legyen a nyaralás.

Kedvező hatások

A tengervízben való fürdés számos pozitív hatással lehet a kutyák általános egészségére és mentális jólétére.

Az egyik legjelentősebb kedvező hatás a fizikai aktivitás. A tengervízben való úszás kiváló testmozgás a kutyák számára, hiszen erősíti az izmokat, javítja a keringést és segít fenntartani az optimális testsúlyt. Az úszás különösen előnyös lehet az ízületi problémákkal vagy mozgásszervi betegségekkel küzdő kutyák számára, mivel ennek során az ízületekre gyakorolt terhelés elenyésző.

Egy másik fontos pozitív hatás a bőrproblémák kezelése. A tengervíz igen gazdag természetes ásványi anyagokban, amelyek segíthetnek bizonyos bőrbetegségek kezelésében. A sósvíz enyhítheti a bőrgyulladást, csökkentheti a viszketést és elősegítheti a sebgyógyulást. Különösen hasznos lehet, allergiákban vagy más bőrproblémákban szenvedő kutyák számára. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a só és a homok kellemetlen hatásairól se feledkezzünk meg (lásd később)!

A mentális stimuláció és a test-tudatosság fokozása szintén nagyon előnyös hatás. A tengerparti környezet új ingereket és élményeket biztosít a kutyák számára, amelyek szellemileg felfrissítik őket. Az új szagok, hangok és látványok felfedezése, valamint a hullámokkal való játék a környezet iránti érdeklődést fokozza. Míg a homokban való futás és a hullámzó vízben való úszás kedvencünk mély izomzatának használatát serkenti, emeli a test-tudatosságot. Mindemellett a tengerparton töltött idő kiválóan csökkenti a feszültséget kedvencünkben.

Kedvezőtlen hatások

Az egyik leggyakoribb probléma a bőr irritációja. A tengervíz magas sótartalma és a homok együttese irritálhatja a kutyák bőrét, különösen az érzékeny bőrű egyedeknél. Az irritáció gyakran viszketést, bőrpírt és kiszáradást okozhat, ami hosszabb távon bőrgyulladást is eredményezhet. A sós víz emellett kiszáríthatja a kutyák szőrzetét, ami ezáltal törékennyé és fénytelenné válhat. Emiatt minden esetben, mikor kijöttünk a kutyával a tengerből, keressünk fel egy édesvízzel ellátott zuhanyzóhelyet, hogy alaposan megtisztítsuk magunkat és kedvencünk bundáját is.

A tengervízben található mikroorganizmusok fertőzéseket okozhatnak, amelyek az enyhén irritált bőrt könnyen felülfertőzhetik, súlyosabb bőrgyulladást okozva. A kutyák füle érzékeny a fertőzésekre, illetve a sós víz könnyen bekerülhet a hallójáratba, ami ideális környezetet teremt a baktériumok szaporodásához. A hallójárat gyulladások rendkívül fájdalmasak és megfelelő kezelés hiányában komoly problémákat okoznak a nyaralás során. Emiatt nemcsak az édesvizes zuhanyzás javasolt, hanem érzékeny fülű kutyák esetében megfontolandó a fürdéshez kialakított fülvédő használata is. Továbbá érdemes magunkkal vinni, a biztonság kedvéért egy fülcseppet is (ehhez kérjünk receptet az állatorvostól).

Nagyon gyakran előfordul, hogy a tengervíz belemegy a kutya szemébe. Mivel a könny is sós, ez általában csak rövid ideig okoz hunyorgást, fejrázást. Azonban, ha érzékeny az állat, előfordulhat, hogy hosszabb ideig nem akarja kinyitni az érintett szemet. Szerencsére a könny ilyenkor „munkához lát” és fokozott termelődése elkezdi hígítani a szembe került töményebb sóoldatot, enyhítve a kellemetlen érzést. Mi is segíthetünk, ha édesvizes, nedves pamut kendővel megtörölgetjük a szemét. Fontos, hogy ásványvizet semmiképp ne öntsünk a kutya szemébe, mert az még kellemetlenebb, mint a tengervíz!

A tengervíz lenyelése nagy mennyiségben, szintén egészségügyi kockázatot jelenthet. A kutyák gyakran isznak a tengervízből játék közben, ami túlzott sóbevitelt eredményezhet. A túlzott sóbevitel hányást, hasmenést és dehidratációt okozhat, ami meleg időben kifejezetten kockázatos, főleg a kistestű kutyák esetében. Ha a kutya kifejezetten nagy mennyiségű tengervizet nyel le, mihamarabb keressünk fel egy állatorvost, aki szakszerűen ellátja kedvencünket.

Megelőzés és egyéb óvintézkedések

Édesvizes zuhanyzás

Az előbbiekben említettük már, hogy az egyik legfontosabb lépés, a fürdés utáni alapos tiszta vizes öblítés, zuhanyzás. Ez segít eltávolítani a sót és a homokot a kutya bőréről és a szőrzetéről, csökkentve az irritáció és kiszáradás kockázatát. A tiszta vízzel való öblítés különösen fontos az érzékeny bőrű állatok esetében.

Fülvédelem

Ügyeljünk arra, hogy a fürdés során a kutya füleibe ne kerüljön víz. Használhatunk kifejezetten erre a célra való fülvédőt, illetve fültisztító folyadékot is (kérjünk javaslatot egy állatpatikában vagy az állatorvostól). Ez utóbbi segít eltávolítani a felesleges nedvességet és megakadályozza a baktériumok szaporodását. Rendszeresen ellenőrizzük a kutya füleit, és ha bármilyen jele van a fertőzésnek, például kifejezett érzékenység (felsír, elhúzza a fejét, ha a füléhez érünk), esetleg kellemetlen szag vagy bőrpír jelentkezik, azonnal forduljunk állatorvoshoz.

Megfelelő ivóvíz és ásványi anyagok

Mindig biztosítsunk friss ivóvizet a kutya számára, különösen a tengerparton töltött idő alatt. Ez segít elkerülni, hogy a kutya tengervizet igyon, ami túlzott sóbevitelt eredményezhet. A friss ivóvíz biztosítása csökkenti a kiszáradás kockázatát. Ha kedvencünk nem hajlandó eleget inni, akkor érdemes a táplálékára vizet önteni, természetesen szem előtt tartva, hogy így is ízletes maradjon a kutya számára az étel. Emellett bátran adhatunk finom, hűvös és lédús gyümölcsöket is a kutyának, hiszen a folyadék és vitamin tartalom mellett remek ásványi anyag forrás is.

Táplálás a tengerparti nyaralás során

A megfelelő táplálás egy nagyon fontos aspektusa a forró, tengerparti nyaralásnak, amely sok tulajdonos számára nem nyilvánvaló. Előző cikkünkben már említettük, hogy a meleg időben a normál testhőmérséklet fenntartása többlet energiát igényel. Azaz az állatnak több, vagy magasabb energiatartalmú táplálékra van szüksége. Ehhez a megnövekedett energiaigényhez hozzájön még az, hogy az úszás-fürdőzés is kifejezetten nagy energiafelhasználással jár.

Ez a két tényező együtt meglepő mértékben növeli kutyánk táplálék igényét. Előfordulhat, hogy egy teljes plusz étkezést kell beépíteni a mindennapokba, hogy elkerüljük a súlyvesztést, de az is megoldás lehet, ha egy magasabb energiatartalmú tápot viszünk magunkkal a nyaralásra.

Források

  1. American Kennel Club (AKC) – „Can Dogs Swim in Saltwater?”
  2. PetMD – „The Dangers of Dogs Drinking Salt Water”
  3. VCA Animal Hospitals – „Ocean Water and Swimming”
  4. ASPCA – „Beach Safety Tips for Dogs”
  5. Blue Cross – „Taking Your Dog to the Beach”
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Veszélyek a konyhánkban

Állatorvos tanácsadónk, dr. Kincses-Jánosi Katalin segítségével összegyűjtöttük milyen vélt- és valós veszélyeket rejthetnek a konyhai eszközök és az emberi fogyasztásra szánt eledelek kedvenceink számára. Mire

Tovább olvasom »

Házikoszt: igen van nem?

Tanácsadó állatorvosunk, dr. Kincses-Jánosi Katalin segítségével áttekintünk néhány alapvető kérdést a kutya- és macskatáplálás területén. Mi számít házikosztnak? Házikosztnak nevezzük azt a kedvencünknek szánt eledelt,

Tovább olvasom »

Nyaralás kisállattal

Külföldi utazás tervezésekor eltökélt állatrajongóként ne riasszon el a sok szabály attól, hogy kedvencünk is velünk tartson. Valójában ez nem is jár túl sok ügyintézéssel.

Tovább olvasom »