fbpx

ÁLLATPATIKA - GONDOSKODÁS ÉS GYÓGYULÁS

Gabonamentes? Nyers? Igen vagy nem?

Tanácsadó állatorvosunk cikke

Enni vagy nem enni, ez itt a kérdés. Az internet világában számos információ zúdul ránk, amelyek közt nehéz eligazodni. Ezek közé tartozik a nyers és nem nyers, illetve a gabonamentes vagy nem gabonamentes kutyaeledelek etetése.

Mostani írásunkkal ebben a két témakörben szeretnénk iránymutatást adni olvasóinknak.

Kutyánk egészségének megőrzésében központi szerepet játszik a megfelelő táplálás. Minden életszakaszban fontos rátekinteni, hogy valóban a kutya aktuális igényei szerint etetjük-e őt. A helyes étrend kialakítása és betartása a kutyáknál is számos megbetegedés esetén a gyógykezelés része. Ilyenek például a krónikus vesebetegség, a cukorbetegség és az elfajulásos csont- és ízületgyulladás.

Ízlés vs. valós szükséglet

Azt, hogy mit etetünk kedvencünkkel, sok esetben befolyásolja a saját ételválasztásunk illetve a hiedelmeink bizonyos összetevőkkel kapcsolatban. Sokszor emberi tulajdonságokat tulajdonítunk kutyánknak és ezen a szűrőn keresztül tekintünk rájuk, holott az ő szükségleteiket sem (!) az ízlésük befolyásolja. Ha mindezeket kérdéseket alaposan végig járjuk, akkor gyakran beleütközünk a nyers fehérje és a gabonafogyasztás kérdésébe.

Nyers fehérje diéta

Általánosságban elmondható, hogy az élelmiszer higiénikussága szempontjából nem tanácsos és nem ajánlott semmilyen nyers, nem sterilizált állati eredetű eledel etetése. Kedvenceink a környezetünkben tartózkodnak, nap-mint-nap érintkezünk a nyálukkal és a bélsarukkal. A nem sterilizált táplálékkal esetlegesen felvett baktériumok, egysejtűek észrevétlenül a közvetlen környezetünkbe kerülhetnek.

A Salmonella fajok közé tartoznak leggyakrabban azok a kórokozók, amelyeket a nyers eledel (általában csirkehús) fogyasztásával az állat felvehet. Számos esetben előfordul, hogy a kutya anélkül üríti ezt a baktériumot a bélsarával, hogy annak bármilyen tünete lenne, azaz, nem is tudunk róla, de mégis megfertőződhetünk vele.

Több állateledel gyártó cég magasnyomást alkalmaz csíramentesítésre, ez az úgynevezett high-pressure processing (HPP). Az eljárás csíraölő hatékonysága rengeteg tényezőtől függ, ilyenek az alapanyagban található baktériumfajok ellenálló képessége, az alkalmazott nyomás és nyomási ciklusok száma, a pH, a behatási idő és hőmérséklet. A gyártónak a táp címkéjén minden esetben fel kell tüntetni a „HPP” eljárás alkalmazását, ugyanakkor ez a jelzés nem egyenlő azzal, hogy a kutyaeledel csíramentes.

Szívbetegség a nem megfelelő étrend miatt?

Bizonyos fajták hajlamosabbak a tágulásos szívizomelfajulásra (nagyon leegyszerűsítve szívtágulatra, angol megnevezéssel dilated cardiomyopathy – DCM). Ilyen fajták többek közt például az arany retriever, az újfunlandi, az ír farkaskutya, a dobermann pincser, a dán dog, és a boxer. Ugyanakkor egyre gyakrabban figyelték meg nem ezekben a kutyafajtákban is ezt a megbetegedést. A nem típusos kutyafajtáknál előforduló szívproblémák esetében gyakori étrendi tényezőket is megfigyeltek a szakemberek:

  • gabonamentes étrend;
  • magas hüvelyes tartalmú étrend;
  • taurin hiány (a taurin az emberi szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen, hiánya esetén – többek közt – szívizomkárosodása jelentkezhet).


Ezáltal az utóbbi években egyre több egyre nagyobb tudományos figyelmet kap a kutyák diétás eredetű szívproblémája.

Honnan tudhatom, hogy szívproblémája van a kutyámnak?

A szívtágulat tünetei közt leggyakoribb a:

  • fáradékonyság,
  • fokozott lihegés fizikai megterhelés esetén,
  • csökkent terhelhetőség,
  • nyugtalan pihenés (mozgolódik, helyezkedik folyton az állat),
  • szapora légzés pihenés közben is.
  • köhögés,
  • csökkent étvágy,
  • ájulás, összeesés.

Hogyan diagnosztizálható ez a betegség?

Ha a fenti tünetek alapján felmerül bennünk, hogy a kutyánk szívével probléma lehet, minden esetben azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Az állatorvos, ha a betegvizsgálat alapján szívbetegségre gyanakszik, akkor a legtöbbször kiegészítő vizsgálatokat rendel el (vérvétel, mellkas röntgen- és szívultrahang vizsgálat). A szívultrahang vizsgálat biztosan ki fogja mutatni, ha kedvencünknek probléma van a szívével.

Valóban a gabonamentes vagy a magas hüvelyes tartalmú táplálék okozza a szívproblémát?

Számos tudományos vizsgálat zajlott az utóbbi években azzal kapcsolatban, hogy a táplálkozási eredetű szívbetegség okait, gyógykezelését felderítsék.

Az okok közt lehetnek az alábbi tényezők:

  • az alternatív fehérjeforrások összetétele nem támogatja megfelelően a tápanyagok hasznosulását;
  • a nem állati eredetű fehérjék alacsonyabb energiatartalma;
  • lehetséges – eddig nem ismert – toxikus összetevő az alternatív fehérjetartalmú eledelben.

Ha visszatérek a normál tápláláshoz, akkor rendbe jön a kutyám?

Amennyiben olyan kutya esetében fordul elő a DCM, amely nem hajlamos alapvetően erre a betegségre, akkor minden, esetben gondolni kell a táplálkozási eredetű okra. A diéta visszaállítása normál étrendre és taurin kiegészítés után, megfelelő kiegészítő vizsgálatokkal (például ultrahang vizsgálat) értékelhető, hogy javult-e a szív teljesítőképessége. Több tanulmány igazolja, hogy a szív méretének változása és a szív teljesítőképessége is javul a diéta rendezésének hatására, ugyanakkor ennek pontos oka nem teljesen ismert.

Nehéz az az eset, mikor egy táplálkozási eredetű szívprobléma súlyosbít egy már meglévő szívbetegséget. Ilyenkor nagyon gondos és körültekintő állatorvosi felügyelet szükséges a kutya gyógykezelése során.

Mit etessek akkor?

A legkonzervatívabb megközelítés, hogy érdemes kerülni a gabonamentes vagy hüvelyesekben gazdag étrendet. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy időről-időre tájékozódjunk az állatorvosunknál ebben a témában, mert a jelenleg is zajló tudományos vizsgálatok eredményei alapján ő fog tudni biztos információval szolgálni számunkra.

Mikor lehetnek hasznosak a növényi alapanyagok?
  • Túlsúly és súlykontrol esetén. A „fogyókúrás” kutyatápok magasabb rosttartalma kiválóan segíti a testsúly csökkentését.
  • Cukorbetegség esetén. A diétás kutyatápokhoz adagolt szója csökkenti az étkezés után felszabaduló inzulin mennyiségét, azaz segíti megfelelő tartományban tartani a vércukorszintet.
  • A bélcsatorna gyulladása esetén, a táp zöldtea kivonat tartalma csökkenti a gyulladást.
  • Az immunrendszer támogatásához hozzájárulnak a tápokhoz adagolt növényi anyagok, mint például a C-vitamin, a karotinoidok és az Echinacea kivonat.


A gondos és megfelelő ismereteken alapuló tápválasztás kulcsfontosságú a kutyák egészségmegőrzésében.

Források:

  1. Freid KJ, Freeman LM, Rush JE, Cunningham SM, Davis MS, Karlin ET, Yang VK. Retrospective study of dilated cardiomyopathy in dogs. J Vet Intern Med. 2021 Jan;35(1):58-67. doi: 10.1111/jvim.15972. Epub 2020 Dec 21. PMID: 33345431; PMCID: PMC7848368.
  2. 2021 AAHA Nutrition and Weight Management Guidelines for Dogs and Cats; Martha G. Cline, DVM, DACVN†, Kara M. Burns, MS, MEd, LVT, VTS (Nutrition), Jason B. Coe, DVM, PhD, Robin Downing, DVM, MS (Bioethics), DAAPM, DACVSMR, CVPP, CCRP, Tiffany Durzi, DVM, CVA, CCRT, CVPP§, Maryanne Murphy, DVM, PhD, DACVN, Valerie Parker, DVM, DACVIM, DACVN
  3. Tanprasertsuk J, Tate DE, Shmalberg J. Roles of plant-based ingredients and phytonutrients in canine nutrition and health. J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2022 May;106(3):586-613. doi: 10.1111/jpn.13626. Epub 2021 Sep 8. PMID: 34495560; PMCID: PMC9291198.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Veszélyek a konyhánkban

Állatorvos tanácsadónk, dr. Kincses-Jánosi Katalin segítségével összegyűjtöttük milyen vélt- és valós veszélyeket rejthetnek a konyhai eszközök és az emberi fogyasztásra szánt eledelek kedvenceink számára. Mire

Tovább olvasom »

Házikoszt: igen van nem?

Tanácsadó állatorvosunk, dr. Kincses-Jánosi Katalin segítségével áttekintünk néhány alapvető kérdést a kutya- és macskatáplálás területén. Mi számít házikosztnak? Házikosztnak nevezzük azt a kedvencünknek szánt eledelt,

Tovább olvasom »