fbpx

ÁLLATPATIKA - GONDOSKODÁS ÉS GYÓGYULÁS

A kiskutya kiválasztásának szempontjai

Tanácsadó állatorvosunk cikke

A felelős állattartás legfontosabb szempontjaiban segít eligazodni állandó tanácsadó állatorvosunk. Mi előzze meg a döntést? Mire kell odafigyelnünk? Hogyan készüljünk fel az új családtag érkezésére? 

“Ismerkedj meg a csábító szőrmókok világával,
ahol minden kiskutya egyedi csoda!”

Igazi reklámszlogennek tűnhet, azonban a kiskutya választás előtt fontos tudni, hogy nem csak az aranyos pofik és a kunkori farkincák alapján érdemes dönteni. A fajtát, annak az igényeit, az egészségi állapotot, a lehetséges fajtához kötődő betegségeket mind-mind számításba kell venni. És végül, de nem utolsó sorban, ma már arra is van lehetőség, hogy még a végső elköteleződés előtt, leendő kedvencünk temperamentumáról tájékozódjunk.

A felelős örökbefogadás

Lerágott csontnak tűnhet azonban mégis az egyik legfontosabb alapelv, hogy egy kiskutya vállalása felelősséggel jár, ami nem pár napig tart. Egy kölyökkutya örökbefogadása vagy vásárlása életre szóló elköteleződést jelent, ezért fontos, hogy a leendő gazdák tisztában legyenek az örömök mellett a nehézségekkel, buktatókkal is. Az érzelmi kötődés mellett, időben és anyagiakban is komoly ráfordítást igényel egy ilyen döntés. A kölyökkutya nevelése és gondozása folyamatos figyelmet és energia befektetést igényel, ezért csak akkor döntsünk a befogadás vagy vásárlás mellett, ha biztosak vagyunk abban, hogy hosszú távon vállalni tudjuk mindezt.

Ezen kívül, mérlegelni kell, hogy milyen életkörülményeket tudunk biztosítani a kutyának:

  • Fontos a közvetlen élettér (a lakás vagy a ház környezete) – például nem tanácsos egy moszkvai őrkutyát választani egy garzonba.
  • A családtagok életritmusa, szokásai és egészségi állapota is jelentős szempont – egy szőrallergiás családtag mellé nem biztos, hogy a legjobb döntés egy könnyen szálló szőrű fajtát választani (pl.: szamojéd, pomerániai), egy kiscsecsemős – altatós családba pedig nem biztos, hogy a legjobb ötlet egy ugatós kutyát választani (pumi, sheltie).
  • A rendelkezésünkre álló időt és egyéb erőforrásokat is fel kell tennünk a mérlegre. Az idő ugye Einstein óta tudjuk, hogy relatív, ennek ellenére, ha például 12-14 órát dolgozunk, az csak úgy, magától nem nagyon lesz kevesebb. A kutyázáshoz pedig időre van szükség. Mérlegeljük, hogy valóban bele fog-e férni minden nap 2-3-szor legalább fél óra séta az életünkbe.

A megfelelő fajta és egyed kiválasztása

A kutyafajták különböző testi és lelki igényekkel rendelkeznek, ezért a választás során fontos figyelembe venni, hogy melyik fajta illik leginkább a gazda életstílusához. Fontos tudnunk, hogy a kiválasztott fajta milyen aktivitási szintet, szőrápolást igényel és milyen egészségügyi problémákkal rendelkezhet. Ezekről a témákról részletesen írtunk már korábban (lásd a cikk végén), ezeket érdemes újra végigolvasni, mielőtt eldöntenénk, hogy milyen kutyát is szeretnénk.

A temperamentum

Akárcsak az emberek, a kölyökkutyák is egyedi temperamentummal rendelkeznek, ami befolyásolhatja, hogy mennyire lesznek képesek alkalmazkodni a gazdájuk életmódjához. Ezért alaposan meg kell ismerni a kiválasztott kölyökkutya viselkedését, ha lehetőség van rá, akkor ajánlott szakértő véleményét is kikérni az örökbefogadás előtt. A kiskutyák temperamentuma alapvetően meghatározza, hogy milyen felnőtt kutyává válnak. A temperamentum tesztek segítenek felmérni a kiskutyák viselkedésének különféle aspektusait, beleértve az agressziót, a félelmet, a dominanciát és a társas viselkedést. A megfelelő szakember által végzett tesztek kulcsfontosságúak lehetnek abban, hogy a leendő gazdák olyan kutyát válasszanak, amelyik a leginkább illeszkedik az életstílusukhoz és képes harmonikusan beilleszkedni az adott családba. A temperamentum tesztek általában különböző stimulációkat és helyzeteket tartalmaznak, mint például hangok, új tárgyak és idegen emberek megjelenése. A vizsgálatok során a kölyök reakcióit értékelik, például hogy mennyire mutat félelmet, agressziót vagy érdeklődést, és hogy milyen gyorsan képes alkalmazkodni és újra megnyugodni.

Annak ellenére, hogy a temperamentum tesztek hasznos információkkal szolgálhatnak, fontos megjegyezni, hogy ezek nem mindig pontosak. A kölykök viselkedése változhat az életkorral, a szocializációval és a környezeti tényezőkkel. Ezért a teszteredményeket mint az adott pillanatban felvett „pillanatképeket” kell kezelni, amelyek segíthetnek a kölyök jövőbeli viselkedésének jobb megértésében, de nem adnak teljes képet. A temperamentum tesztek kivitelezése érzékeny feladat, amelyet lehetőleg tapasztalt szakembereknek kell elvégezniük. A megfelelően elvégzett és értékelt tesztek eredményei rendkívül hasznosak lehetnek abban, hogy a leendő gazdák felkészüljenek a nevelési kihívásokra és támogassák kölyökkutyájukat abban, hogy kiegyensúlyozott felnőtt kutyává váljanak.

Az örökbefogadás

Szerencsére egyre gyakoribb, hogy a leendő kutyatartók egy menhelyről fogadnak örökbe kutyát. A menhelyek igyekeznek gondosan elhelyezni a mentett kutyákat, nehogy ismét az utcára kerüljenek egy újabb felelőtlen gazda miatt. Ezért az örökbefogadási folyamat az esetek többségében magában foglalja a leendő gazdák megismerését, alkalmasságuknak a felmérését, ami többek között otthonlátogatást és interjúkat is tartalmazhat. Emellett a menhelyi örökbefogadás során aláírandó szerződés tartalmazza az új gazda és a menhely kötelezettségeit, beleértve azt is, hogy a kutya jólétének biztosítása elsőrendű szempont kell, hogy legyen.

A vásárlás lépései

A kiskutyák tenyésztőtől történő vásárlása során alapvető fontosságú, hogy a leendő gazdák gondosan válasszanak megbízható és gondos tenyésztőt. Meg kell bizonyosodni arról, hogy a tenyésztő megfelel a szakmai követelményeknek, és elkötelezett amellett, hogy egészséges valamint jól szocializált kölyköket neveljen.

  • Amikor a gazdák kapcsolatba lépnek a tenyésztővel, fontos személyesen is megtekinteni a körülményeket, ahol a kölykök nevelkednek.
  • Figyelni kell arra, hogy a kölykök és a szülők egészségesek-e, jól tápláltak és tisztán tartott környezetben élnek-e.
  • A látogatás során érdemes megfigyelni a kölykök általános viselkedését, különös tekintettel arra, hogy mennyire ismerik az ember közelségét.

A tenyésztőtől történő vásárlás során aláírandó szerződés tartalmazza a kölyök egészségügyi állapotára vonatkozó garanciákat és egyéb szűrővizsgálatokat (például: egyes esetleges genetikai betegségekre történő szűrést), az oltási könyvet és az esetleges visszavásárlási feltételeket is. Ez a dokumentum biztosítja a gazda és a tenyésztő közötti jogi kötelezettségeket, ezért mindenképpen érdemes ragaszkodni ahhoz, hogy készüljön szerződés az adásvétel kapcsán.

Otthon, édes otthon!

Az első hetek a kölyökkutya életében kritikus időszakot jelentenek, amikor a kiskutya az új környezethez, az új családtagokhoz és az új napi rutinhoz szokik. Az új gazdiknak türelmesnek és megértőnek kell lenniük, mivel a kölyökkutya szobatisztaságra szoktatása és alapvető engedelmességi képzése időt és odafigyelést igényel. Nem szabad ráhagyni a kiskutyára, ha nem megfelelően viselkedik, türelemmel és következetességgel meg kell vele szoktatni az új helyet és az új szabályokat. Semmiképp nem szabad agresszíven kezelni, bántani, vagy megfélemlíteni a kiskutyát! Ő csak egy kiskutya, aki „kiskutyáskodik”.

Az első hetek tele vannak örömteli pillanatokkal. Mint például amikor a kölyökkutya kezdi kialakítani a valódi kötődését gazdájához, felfedezi új otthonát, alakítja ő is a szokásait és a napi ritmusát. Ezeket mind-mind érdemes figyelemmel kísérni, mert olyan élményeket adhatnak számunkra is, amik egyseriek és megismételhetetlenek.

Az állatorvosnál

Ha kiskutyánk lesz, akkor biztosan jópárszor fel fogjuk ütni a fejünket az állatorvosnál. Az oltásokról és egyéb teendőkről korábbi cikkeinket ajánljuk a leendő kutyatulajdonosok figyelmébe.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin