Házikoszt: igen van nem?
Tanácsadó állatorvosunk, dr. Kincses-Jánosi Katalin segítségével áttekintünk néhány alapvető kérdést a kutya- és macskatáplálás területén. Mi számít házikosztnak? Házikosztnak nevezzük azt a kedvencünknek szánt eledelt,
Tanácsadó állatorvosunk cikke
A karácsonyi ünnepek során Magyarországon számos hagyományos étel kerül az asztalra, mint például a halászlé, a töltött káposzta, a kocsonya, a húsleves, valamint különféle sült húsok, mint a pulyka vagy kacsa. Az édességek között a bejgli, a zserbó és a mézeskalács kap kiemelt szerepet. Ezek az ételek számunkra élvezetet jelentenek, de kedvenceinkre nézve sajnos komoly veszélyeket rejthetnek. A következő cikkben részletesen bemutatjuk, mely összetevők lehetnek ártalmasak a kutyák és a macskák számára, és hogyan előzhetjük meg az esetleges baleseteket az ünnepi időszakban.
A halételek, bár rendkívül egészséges összetevőket tartalmazhatnak, számos veszélyt is rejtenek kedvenceink számára. Az egyik legnagyobb kockázatot a szálkák jelentik. Ezek élesek és könnyen megsérthetik az állatok száját, nyelőcsövét vagy emésztőrendszerét. Egy apró szájüregi sérülés is veszélyes lehet, mivel fájdalommal jár és elfertőződhet, de mélyebbre jutva, a bélcsatornában kifejezetten súlyos, akár életveszélyes állapotot is előidézhet (például a teljes bélfalon áthatoló sérülést, más néven perforációt).
A szájüregi sérülésnél sokkal veszélyesebb, ha elakad a szálka bárhol az állat bélcsatornájában, ami nemcsak a fájdalom és a sérülés miatt igényel azonnali ellátást, hanem elképzelhető, hogy kedvencünk életét is veszélyeztetheti a kialakult állapot (például bélelzáródás). A fentiek miatt halat csak nagyon gondos előkészítés után adhatunk kedvenceinknek, minden szálkát el kell távolítani a húsból, sőt leginkább érdemes átpasszírozni azt.
A halételek fűszerezése is problémát jelenthet. A só, bors, paprika és egyéb erős fűszerek irritálhatják kedvenceink gyomrát, emésztési zavarokat, hányást vagy hasmenést okozva. Bizonyos fűszerek, mint például a hagyma vagy a fokhagyma, kifejezetten mérgezőek lehetnek számukra. A fűszerek mellett pedig az elkészítés során használt zsiradékok is megterhelik kedvenceink bélcsatornáját. Szervezetük nehezen dolgozza fel a túlzott mennyiségű zsírt, ami hasmenéshez, hányáshoz vezethet, súlyos esetben kutyákban hasnyálmirigy-gyulladás alakulhat ki végső soron pedig a rettegett “népbetegséghez”, az elhízáshoz vezet.
Idős vagy más okból beszűkült vesefunkcióval rendelkező állatok esetében a halhúst rendkívül körültekintően kell a diétába beilleszteni, mivel magas foszfortartalma és a vesék nem megfelelő működése miatt túlzott fogyasztása káros lehet számukra.
Ha mégis halat szeretnénk adni kedvencünknek, válasszunk egyszerűen elkészített, párolt vagy főtt változatot, fűszerek, só és zsír, de legfőképpen szálkák nélkül.
A kocsonya, bár roppant ízletes és népszerű karácsonyi étel, azonban a kedvenceink számára igazi „tiltólistás” étel, annak ellenére, hogy általában csak a melléktermékeket szokás adni nekik.
Nagyon gyakran, a kocsonya leszűrése után visszamaradt csontok a kedvencek tányérjában kötnek ki. Igaz, hogy ezek az apró sertéscsülök csontok kevésbé szilánkosak, ellenben kifejezetten porózusak, viszonylag nagy mennyiséget képes benyakalni a kutya belőle, ami rendkívül könnyen okoz szorulást. „Szerencsés” esetben elképzelhető, hogy egyszerű paraffinolajos beöntéssel segíteni tud az állatorvos kedvencünkön, de súlyos esetben kórházi ápolásra is szorulhat. A nagyobb csöves csontok éles szilánkokra törhetnek a rágás során, amelyek -akárcsak a szálkák- sérülést okozhatnak a szájüregben, a nyelőcsőben, a gyomorban vagy akár a bélrendszerben, ahol perforációhoz és életveszélyes állapotokhoz vezethetnek.
A kocsonyából visszamaradt „cupákok” és bőrkedarabok rendkívül zsírosak. Bár ezeket sok kutya élvezettel rágcsálná, az emésztőrendszerük nehezen birkózik meg ilyen mennyiségű zsírral, lásd fentebb…
A fokhagyma, amely gyakran kerül a kocsonyába, különösen veszélyes. A benne található vegyületek, károsítják a vörösvérsejteket, vérszegénységet okozva. Még kis mennyiségben is mérgező lehet, különösen macskák számára.
Ha mégis valami kocsonyafélét szeretnénk készíteni kedvencünknek, akkor bátran tegyünk fel számukra is egy nagy kondérban csülköt, bőrkét, inakat, húst és főzzük rövid lében nagyon hosszan. Só, bors, hagyma és fokhagyma nélkül, esetleg kevés petrezselyemmel, majorannával. A főzési idő végén szűrjük le ezt az elkészült levest és jégkockatartóba téve fagyasszuk le a kollagénes menüt. A főtt húst természetesen megehetik a pajtások, a fagyasztott kocsonyalevet pedig heti egy-két alkalommal adhatjuk nekik kiolvasztva az eledelükre, nyáron a hőségben pedig „jégkrémként” kaphatják.
A zsírok és a fűszerek mellett a töltöttkáposzta legveszélyesebb összetevője a nagy mennyiségű só, ami a savanyúkáposztában és a füstölt húsokban van. A só rendkívül ízletes a kutyák és a macskák számára is, azonban számukra már kis mennyiségben is veszélyes, vesekárosodáshoz vezethet a rendszeres sófogyasztás. Emiatt a savanyúkáposztás-zsíros ételek is abszolút „tiltólistásak”!
A fűszerek, a só és a zsírok mellett a sült húsokból származó csontok etetése kifejezetten tilos! A sült csontok hegyes szilánkjai a szálkákhoz hasonló veszélyeket hordoznak, emiatt nem szabad adni sem kutyáknak, sem macskáknak az ilyen maradékokat.
Az édességek minden karácsonyi asztalon ott vannak. Mézes, krémes, fűszeres, mákos, diós, csokoládés… minden, mi szemnek-szájnak ingere.
Az egyik legnagyobb kockázatot a csokoládé jelenti kedvenceink számára, amely a benne található aktív anyagok (például teobromin) miatt mérgező lehet. Ezek az anyagok az állatok szervezetében sokkal lassabban bomlanak le, mint az emberekében, és már kis mennyiségben is hányást, hasmenést, szívritmuszavart, izgatottságot okozhatnak, súlyos esetben pedig életveszélyes állapot alakulhat ki.
Az édességek magas cukortartalma sem megfelelő kedvenceink számára: nagy mennyiségű cukor hirtelen elfogyasztása esetén könnyen megbomlik a bélflóra egyensúlya, puffadás és hasmenés alakulhat ki, valamint hosszú távon elhízáshoz vezethet.
A cukormentes édességek szintén veszélyesek lehetnek, mivel sokszor xilitet tartalmaznak. Ez a hatóanyag a kutyák szervezetében hirtelen vércukorszint-csökkenést idézhet elő, ami az elfogyasztást követően hányást, gyengeséget és reszketést okozhat, súlyos esetben pedig életveszélyes állapotot idézhet elő.
Mindezek után felmerül a kérdés, hogy akkor mit is kapjon a kutya a Karácsonyi Ünnepek alatt?
Leginkább azt, amit szokott: mivel a kedvenceinknek, magunknak tulajdonosoknak és az állatorvosoknak is ezzel tudunk békés és nyugodt karácsonyt ajándékozni!
Tanácsadó állatorvosunk, dr. Kincses-Jánosi Katalin segítségével áttekintünk néhány alapvető kérdést a kutya- és macskatáplálás területén. Mi számít házikosztnak? Házikosztnak nevezzük azt a kedvencünknek szánt eledelt,
Állatorvos tanácsadónk, dr. Kincses-Jánosi Katalin segítségével összegyűjtöttük milyen vélt- és valós veszélyeket rejthetnek a konyhai eszközök és az emberi fogyasztásra szánt eledelek kedvenceink számára. Mire
A természet gyógyhatású ajándékai a konyhánkban Minden háziasszony konyhájában rengeteg fűszer található valamint számtalan növényt, gyümölcsöt és gyökeret fogyasztunk a mindennapokban. Tudjuk, hogy melyik fűszer
Az Állatpatika állatorvosi felügyeletét az Orthovet Állatorvosi Rendelő és Sebészeti Központ állatorvosai látják el.
Copyright © 2022. Prophyl Kft.
This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.
This website uses Google Analytics to collect anonymous information such as the number of visitors to the site, and the most popular pages.
Keeping this cookie enabled helps us to improve our website.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!
More information about our Cookie Policy