fbpx

ÁLLATPATIKA - GONDOSKODÁS ÉS GYÓGYULÁS

Így gondozzunk megfelelően – Kölyökkor

Tanácsadó állatorvosunk cikke

Life stage management, avagy mit tehetünk azért, hogy kedvencünk életminősége a lehető legjobb legyen kölyökkorban?

Napjainkban a kutyák és a macskák családtagnak számítanak, ugyanakkor ők továbbra is állatok, állati szükségletekkel. A kis herceg óta mindannyian tudjuk, hogy felelősek vagyunk a rózsánkért. Gondos állattartóként csak és kizárólag a mi felelősségünk, hogy milyen kedvencünk életminősége. Az emberi környezetben sem kutyánk, sem macskánk nem fog tudni hatékonyan tenni testi és szellemi egészségéért. Nem fog boltba menni jobb tápért vagy féreghajtóért, nem fog kevesebbet nassolni, hogy ne hízzon el és nem viszi el magát sétálni, hogy jobb kedve legyen. A mi feladatunk, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mikor és mire van szüksége kedvencünknek.

Életszakaszok

Mindenki szereti „átszámolni emberi korra” kedvence életkorát, ugyanakkor az ő szempontjukból sokkal fontosabbak az életszakaszok, mint a számszerű kor. Ez főleg a kutyák esetében lényeges, mivel az összes szárazföldi emlősfaj között a kutyáké a legváltozatosabb faj (méret és testforma szempontjából), azaz nem tudjuk igazán párhuzamba állítani egy yorkie számszerű korát egy dán dogéval. Erre az összehasonlításra az életszakasz meghatározása sokkal alkalmasabb.

ÉletszakaszKutyaMacska
Magzati korFogantatástó születésig
KölyökkorSzületéstől a gyors növekedés végéig (6-9 – 12-15 hónap)Születéstől 12-14 hónap
Fiatal felnőttA gyors növekedés végétől a fizikai és szociális érés végéig (3 – 4-4,5 év)1 – 5-7 év
Érett felnőttA fizikai és szociális érés végétől a becsült élethossz 75%-áig5-7 – 10 év
Idős állatA becsült élethossz utolsó 25%-a10 év <
ÉletvégSzámos tényezőtől függ

Számos kutya és macska szenved krónikus betegségben, ami nagy mértékben befolyásolja az élethosszát, a jólétét és az emberekhez fűződő kapcsolatát, azaz összességében az életminőségét. Napjainkban számos kutatás zajlik azzal kapcsolatban, hogy meghatározzák melyikek azok a kritikus életszakaszok és mik azok a hatások, amik a krónikus problémák kialakulásához vezetnek.

Kölyökkor

Minden szempontból az egyik legfontosabb életszakasz a kutya és a gazdi szempontjából is. Legyen a mottónk, hogy úgy kezdjük, ahogyan folytatni is szeretnénk a kedvencünk egész életén keresztül. Néhány példa:

  • Akarjuk, hogy kedvencünk sírjon utánunk, ha nem vagyunk vele? Ha nem, akkor érjük el nála, hogy megnyugodjon -legalább egy rövid időre- már az első napon, mikor nem vagyunk jelen.
  • Akarjuk, hogy egy életen át kísértsen minket a bűzölgő kutyapelenka? Ha nem, akkor igenis meg kell pisiltetni másfél óránként a kiskutyát.
  • Akarjuk, hogy cicánk a virágok alá pisiljen? Ha nem, akkor az első perctől kezdve, következetesen az alomra kell szoktatni.

Ha ez lebeg előttünk, akkor könnyebb elkerülni az ötletszerű nevelés okozta zsákutcákat.

Viselkedési problémák kialakulása kölyökkorban

Sajnos számtalan kutyának és macskának van viselkedési problémája: nem kiegyensúlyozott, félős, karmolós, harapós, ugrálós, csaholós, lopkodós, megbízhatatlan a gyerekekkel és még sorolhatnánk. A menhelyekre kerülő esetek legalább 10%-ában a legfőbb ok a viselkedési probléma.

A kutyák és macskák esetében is vannak okok, amiket nem befolyásolhatunk. Ilyen például kutyáknál, hogy hogyan viselkedik az anya, macskák esetében pedig az anyaállat tápláltsága a vemhesség alatt. Ha a szuka nem megfelelő anya, az előrevetíti, hogy a kölyke félősebb, ijedősebb lesz felnőtt korában. Ha az anyacica tápláltság nem megfelelő a vemhesség alatt, az sajnos leggyakrabban a fejlődő kiscicák idegrendszerét fogja érinteni, nem lesznek olyan kiegyensúlyozottak és „eszesek”, mint azok a macskák, amelyek megfelelően tudtak fejlődni az anyjuk hasában.

Vannak a kölyökkornak olyan aspektusai, amelyekre igenis hatásunk van és felelős állatartóként kötelességünk ezeket az igényeket kielégíteni. Ezek a területek egyik része a gazdi-kedvenc kapcsolatot érinti, a másik nagyon fontos része pedig a fajon belüli szocializáció, a szabad mozgás és a megfelelő mennyiségű játék.

Az ember-állat kapcsolat élhető kialakítása alapvető fontosságú abban, hogy egy életet le tudjunk élni kedvencünkkel. Ide tartozik a szobatisztaság, a mindennapi magatartás, a séták alatti viselkedés és az idegenekkel való kapcsolat.

A fajtársakkal történő interakció a szocializáció elengedhetetlen része. A kutyák szocializációja a fiatal felnőttkorig tart, de a legfontosabb periódus a kölyökkor, míg macskák esetében az alombéli játék és szociális interakció mennyisége meghatározó.

Krónikus egészségügyi problémák

Az egyik legfontosabb életszakasz a krónikus problémák kialakulásának szempontjából a kölyökkor. Ha ebben az időszakban megfelelő alapokat biztosítunk kedvencünknek, akkor az épülő „ház” szilárdabb, erősebb lesz és tovább fog állni.

Túlsúly kialakulása kölyökkorban

A megfelelő testsúly meghatározására az állatorvosok – a mérleg mellett persze – kondíció-pontozásos rendszert használnak. A tulajdonosok számára a legfontosabb, hogy a normál kondíciót meg tudják ítélni. A normál kondijú kutya és macska esetében, ha a kezünket vagy ujjbegyeinket a mellkasára helyezzük a kedvencünknek, akkor a bordáit nagyon enyhe nyomással éreznünk kell. Ha azonnal érezzük a bordákat akkor sovány, ha erősen nyomnunk kell az ujjunkat, hogy eljussunk a bőr alatt lerakódott zsíron át a bordákig, akkor túlkondis a kedvencünk.

A túlsúly számos megbetegedésre hajlamosítja kedvencünket felnőtt korában, szinte minden szervrendszert érinthet.

 

Korai élet és a túlsúly

Kutyák és macskák esetében is a túlsúlyra való hajlam visszanyúlik egészen a magzati korig. Kutyák esetében kimutatható, hogy az alacsony születési súly hajlamosít a későbbi elhízásra. Macskák esetében a szopás időtartama fontos: az a kölyökcica, amelyik 6 hétnél tovább tudott macskatejet szopni, kevésbé hajlamos elhízásra.

Az előbbi tényezőkre kevés ráhatásunk van, de a kölyökkori teljes értékű táplálással, ami megfelel a növekedési szükségleteknek, rengeteget tehetünk kisállatunk testalakulásáért. Ebben a korban fontos, hogy a kiskutyák napi kalóriabevitelébe számoljuk bele a tanítás során jutalomként adott falatkák tápértékét is!

Ivartalanítás és a túlsúly

Kölyökkorban történik általában az ivartalanítás. Kutyák esetében nagyon fontos, hogy az állatorvosunkkal már a kölyökkori oltási sorozat közben konzultáljunk, és beszéljük meg az ivartalanítás legoptimálisabb időpontját. Rengeteg tudományos kísérletet végeztek annak érdekében, hogy meghatározzák, hogy az ivartalanítás időpontja befolyásolja-e az elhízásra való hajlamot, de az eredmények sajnos ellentmondóak. Az elmondható, hogy az 1 éves kor alatti ivartalanítás nem jelent kockázatot elhízás szempontjából. Az ivartalanítással kapcsolatos hormonális változások befolyásolhatják a súlyalakulást, de gondos és odafigyelő táplálással általában megelőzhető a túlsúly.

Macskák tekintetében sajnos az ivartalanítás megnöveli a túlsúly kockázatát, de minél hamarabb történik, annál kisebb az esélye, hogy elhízzon cicánk.

Bélflóra és a túlsúly

A megfelelő bélflóra megléte rettentően fontos ahhoz, hogy a tápanyagok hasznosulása teljes mértékben megvalósuljon. A megfelelő hasznosulás során olyan melléktermékek keletkeznek, amik jelzést küldenek a szervezetnek, hogy elegendő a táplálék, nem kell többet enni. Amennyiben már kölyökkortól kezdve tudjuk, hogy a bélflóra fenntartása fontos és elengedhetetlen, akkor nagy lépésekkel haladunk a megfelelő testsúlyú felnőtt kedvenc felé.

Források:

  1. Gaillard V, Chastant S, England G, Forman O, German AJ, Suchodolski JS, Villaverde C, Chavatte-Palmer P, Péron F. Environmental risk factors in puppies and kittens for developing chronic disorders in adulthood: A call for research on developmental programming. Front Vet Sci. 2022 Dec 23;9:944821. doi: 10.3389/fvets.2022.944821. PMID: 36619947; PMCID: PMC9816871.
  2. 2021 AAHA/AAFP Feline Life Stage Guidelines
  3. 2019 AAHA Canine Life Stage Guidelines
Share on facebook
Share on email
Share on linkedin