fbpx

ÁLLATPATIKA - GONDOSKODÁS ÉS GYÓGYULÁS

Igazán hasznos pajtások

Tanácsadó állatorvosunk cikke

A kutyák szeretnek dolgozni, szeretik a feladatokat, szeretnek segítségére lenni a gazdáiknak. Mostani cikkünk gyakorlati segítséget igyekszik adni abban, hogy milyen feladatokkal tudjuk ellátni kedvencünket a mindennapokban azért, hogy hasznosnak érezzék magukat.

Mit is nevezünk munkának?

Eléggé tágan lehet értelmezni a munkát a kutyák részéről, mivel minden eb a maga szintjén képes dolgozni. Nem minden kutya képes vak embereket vezetni, vagy nagy természeti katasztrófák helyszínen túlélők után kutatni. Az viszont biztos, hogy minden kutyánál el lehet érni azt – következetes és egyszerű képzéssel – hogy például maradjon ülve addig, ameddig mi azt kérjük tőle. Ha ezt az adott feladatot mindig társítjuk egy mindennapi tevékenységhez, például a sétához (ülve várja meg, amíg felhúzzuk a cipőnket), akkor ez már tulajdonképpen a mi kutyánk séta előtti munkája. Ennek a munkának a jutalma egy óriási simogatás és egy kiadós séta. Ezzel nemcsak az ő közérzetét és jólétét javítjuk, hanem kifejezetten egyszerűsítjük a saját helyzetünket is: nem kell egy lelkes, ugráló munkatársat kerülgetni, amíg felöltözünk.

Milyen munkakutya típusok vannak és milyen munkákat végeznek?

Szűken értelmezve a munkakutyák az őrző-védők, a szánhúzók és a vízi mentők, ugyanakkor a terelő-, a vadász- és kotorékebek is munkát végeznek, akárcsak a segítő és terápiás kutyák is, hiszen a tevékenységükkel segítik az embereket. A kutyafajták listája szinte végtelen, az American Kennel Klub honlapján nagyon részletesen áttekinthetők nemcsak a fajták és az alapvető tulajdonságaik, hanem a hasznosíthatóságuk is.

A teljesség igénye nélkül egy kis felsorolást itt is bemutatnánk, hogy látható legyen, mennyire csodálatosan sokrétű társaink lehetnek ezek a négylábú lények.

Klasszikus értelemben vett munkakutya fajták:

  • Szánhúzók (pl.: malamut, husky, samojed);
  • Őrző-védők (pl.: komondor, kuvasz, mastiff, rottweiler, német juhász);
  • Mentők (pl.: újfunlandi, bernáthegyi, német juhász);
  • Terelő kutyák (pl.: puli, pumi, mudi, border collie, sheltie, welsh corgi, aussie, tervueren, német juhász, izlandi juhászkutya);
  • Vadászkutyák (pl.: agarak, beagle, basset hound, tacskó, véreb, borzoi, ridgeback);
  • Sportkutyák (pl.: spánielek, retrieverek, szetterek, vizsla, pointerek);
  • Segítő / terápiás kutyák (pl.: retrieverek, labradorok).

Hogyan dolgozhat a mindennapokban a kutyánk?

Joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy hogyan is rúghatna labdába a mi egyszerű kutyánk a komoly munkakutyák mellett. Egyetlen szóval megfogalmazva: egyszerűen. Nem kell túlgondolni és bonyolítani a feladatokat, a kutyának ugyanis szinte mindegy, hogy mit dolgozik, minden feladatot szívese fogad, szívesen végez és kifejezetten szereti, ha jutalmat kap érte. A háziasítás során is azoknak a kutyáknak volt biztosított a túlélése az ember mellett, akik szívesen dolgoztak. A munka szeretete egészen ettől az időszaktól ered: amelyik kutya nem szeretett dolgozni, az nem kapott eleséget cserébe az embertől.

Íme néhány sarokpont, amivel könnyedén kialakíthatjuk a kutyánk saját munkanapjait:

  1. Rajtunk múlik, hogy mit kezelünk feladatnak. Amit munkának kezelünk, az azzá is válik.
  2. Soha ne adjunk olyan feladatot, ami pillanatnyilag túl nagy kihívást jelent az állatnak vagy meghaladja a képességeit!
  3. Eleinte olyan feladattal kezdjünk, ami kis-közepes kihívást jelent, tehát az alapjait tudja a kutya, de kell hozzá kitartás.
  4. Keressük a mindennapi helyzetekben is a munkalehetőséget a nekik!
  5. Következetesek legyünk a feladatokat illetően. Ha valamit annak jelölünk ki, az lehetőleg maradjon is feladat. Semmiképp ne zavarjuk össze a kutyát!
  6. Mindig jutalom kövesse a munkát! Ahogyan halad a kutyánk a feladatok elsajátításával, akkor sem szabad elhagyni a dicséretet, szüksége van az elismerésre. Lehetséges azonban ahogyan ügyesedik a kutya, akkor egy ülve várakozásért már nem jutalomfalat jár, hanem egy szívből jövő, elismerő simogatás.
  7. Figyeljük a kutyánkat és azt adjuk neki, amire szüksége van.

Milyen feladata lehet a kutyánknak?

Alább következzen néhány egyszerű ötlet a mindennapi munkákhoz:

  • Szó volt már arról, hogy a sétát megelőzően, mikor látja a kutya, hogy elkezdünk öltözni és a póráz is a kezünkbe kerül, akkor az lehet a feladata, hogy a helyére menjen vagy az ajtó mellett leüljön és várjon.
  • Séta után, mikor hazaérünk a kertbe, mondjuk kísérjen el minket a bejárati ajtóig, várja meg ülve, amig levesszük róla a pórázt, majd engedjük meg neki, hogy menjen el (óriási dicséretet tudunk adni a türelmes várakozásért). Ha benti kutya, akkor érdemes leültetni és elérni, hogy várja meg, amíg mi lecihelődünk, megtöröljük tisztára a lábait, majd csak ezután és persze egy jutalomfalat elfogyasztását követően mehet be a lakásba.
  • A reggeli készülődés során, mikor minden a feje tetején áll, akkor elvárható négylábú pajtásunktól, hogy menjen a helyére, és mintegy „munkaként” ne legyen útban. Elképzelhető, hogy eleinte többször is rá kell szólni, de megéri a türelem, rá fog jönni, hogy mi a dolga reggel. Főleg, ha a honorárium nem marad el.
  • Miután játszottunk a kertben, egy-két lasztival, kötélcsomóval és miegymással érdemes rászoktatni a kutyát, hogy pakoljon össze. Amennyiben a kutyánk tudja mit jelent „hozni és elengedni”, akkor szépen minden egyes játékot hordassunk vele össze egy helyre (ez lehet doboz vagy egy nagyobb virágcserép is) és mondjuk neki például, hogy „pakol”. Minden egyes játék helyrerakása után dicséret és juti jár természetesen, mert ez nehéz munka. Innen már csak egy lépés az, hogy utazáskor hozza a pórázát vagy a maciját.
  • Sok kutya nagyon szeret reménykedő tekintettel ülni az étkezőasztal mellett várva a lepottyanó falatokat. Adjuk neki azt feladatul, hogy menjen az étkezéseink alatt a helyére, feküdjön ott végig és akkor biztosan kap jutalmat.
Share on facebook
Share on email
Share on linkedin