Egészségtudatos vagy fanatikus? – gondolatok a BARF-ról
Érvek és ellenérvek a BARF kapcsán Bones and Raw Foods, azaz Csontok és Nyers Eledelek vagy Biologically Appropriate Raw Foods, azaz a Biológiailag Megfelelő Nyers
Tanácsadó állatorvosunk cikke
Veszélyanalízis és túlélési útmutató a „kutya-ügyes” konyhatündéreknek, avagy mire kell még figyelni a BARF kapcsán.
A nyers állati termékek feldolgozása és etetése során minden esetben fontos szempont, hogy megfelelő higiéniai körülményeket tudjunk tartani nemcsak kedvencünk számára, hanem a saját egészségünk megóvása érdekében is. Nézzük melyek azok a kórokozók, amelyek a különféle nyers húsok és tojás feldolgozása során a konyhánkba kerülhetnek és hogyan tartsuk megfelelően tisztán közvetlen környezetünket.
Napjaink nagyüzemi állattartás sok esetben azt eredményezik, hogy egyes, az emberek esetében is megbetegedést okozó baktériumok mennyisége megnő az állatok környezetében. A szintén nagyüzemi húsfeldolgozás során pedig sajnos ezek az ártalmas kórokozók a tőkehúsok és belsőségek felületére kerülhetnek, így közvetlenül a konyhapultunkra vezet az útjuk.
A csirke- és egyéb szárnyasok húsán, valamint a bélsárral szennyezett tojáshéj felületén leggyakrabban:
Kevésbé fejlett országokban a fentieken kívül, Shigella-, Vibrio-, Pseudomonas-fajok is előfordulhatnak, de akár Clostridium baktériumok is szennyezhetik a húsokat.
Ennyi tudományos név hallatán joggal tölt el a rémület, holott még nem is biztos, hogy minden kórokozó esetében tudjuk, hogy mi-mit okozhat.
A Salmonella baktériumok talán a leginkább ismert, gyomor- és bélrendszeri megbetegedést okozó kórokozók. Többnyire szennyezett tojással és nyers hús felületén kerülhet a konyhapult közelébe a baktérium. Nem minden esetben okoz súlyos megbetegedést, sokszor csak enyhe gyomor-bél panaszok tapasztalhatók vagy teljesen tünetmentes is lehet a fertőzött személy. Ami azonban biztos, hogy a fertőződés után, minden esetben egy bizonyos ideig ürül a kórokozó a széklettel/bélsárral, ami azt jelenti, hogy ha kutyánk vagy macskánk Salmonellával szennyezett nyers húst fogyaszt, akkor minden esetben ürülni fog a bélsarával baktérium, akkor is, ha nem lesz hasmenése.
Az E. coli nem minden esetben okoz súlyos megbetegedést, de bizonyos speciális tulajdonságokkal rendelkező típusai, nagyon komoly megbetegedést, vérzéses bélgyulladást okozhatnak, akárcsak a Campylobacter fajok.
Míg a Pseudomonas és a Clostridium fajok „egyszerűbb” ételfertőzést okozhatnak, addig a Shigella a dizentériát és a Vibrio fajok egyike a kolerát okozza.
A sertés tőkehúsok felületén a már említett Salmonella baktériumokon kívül Yersinia fajok valamint Listeria m. fordulhat elő. A Yersiniák súlyos esetben jelentős folyadékvesztéssel járó, nagyon erős hasmenést okozhatnak, a Listeria m. azonban az idegrendszert is megtámadhatja és halált okozhat.
A baktériumokon kívül azonban a sertéshús esetében parazitákkal is kell számolnunk, ilyenek a Toxoplasma g., a Sarcocystis egysejtűek valamint a Taenia, korábban pedig a Trichinella férgek bírtak még rendkívül nagy jelentőséggel. (A Toxoplasma fertőzésről korábban részletesen írtunk.) A Sarcocystis protozoák hasmenést okozhatnak, a Trichinella és a Taenia fertőzés pedig súlyos esetben halálhoz is vezethet. Világszerte, évente 50 millió embert érint a Taenia fertőzés, amelyből 50 000 halállal jár.
Sajnos azt kell ezen a ponton tanácsolnom, hogy a kedves olvasó fussa végig újra az előző két bekezdést… majd a fenti kórokozók jelenlétéhez még adja hozzá gondolatban a fertőző fehérjéket, avagy a prionokat. Mindannyian hallottunk már a szarvasmarhák szivacsos agyvelőgyulladásáról (BSE). Bizonyított, hogy a BSE prionjaival fertőzött, hőkezeletlen szarvasmarha-termékek fogyasztása a Creutzfeldt–Jakob-kór új változatát okozzák.
Most pedig következzenek a gyakorlati tanácsok azoknak az eltökélt kutyatartóknak, akik a fentiek után is kitartanak a nyers állati termékek etetése mellett.
Források:
Érvek és ellenérvek a BARF kapcsán Bones and Raw Foods, azaz Csontok és Nyers Eledelek vagy Biologically Appropriate Raw Foods, azaz a Biológiailag Megfelelő Nyers
Fact check és tudnivalók a nyugtató hatású gyógynövényekről és a stressz esetén használható készítményekről. Kr. e. 2000 – Tessék, edd ezt a gyökeret!Kr. u. 1000
Tanácsadó állatorvosunk, dr. Kincses-Jánosi Katalin segítségével áttekintünk néhány alapvető kérdést a kutya- és macskatáplálás területén. Mi számít házikosztnak? Házikosztnak nevezzük azt a kedvencünknek szánt eledelt,
Az Állatpatika állatorvosi felügyeletét az Orthovet Állatorvosi Rendelő és Sebészeti Központ állatorvosai látják el.
Copyright © 2022. Prophyl Kft.
This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.
This website uses Google Analytics to collect anonymous information such as the number of visitors to the site, and the most popular pages.
Keeping this cookie enabled helps us to improve our website.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!
More information about our Cookie Policy