Nyugalom ligete, avagy egyre népszerűbbek a gyógynövények – I. rész
Fact check és tudnivalók a nyugtató hatású gyógynövényekről és a stressz esetén használható készítményekről. Kr. e. 2000 – Tessék, edd ezt a gyökeret!Kr. u. 1000
Tanácsadó állatorvosunk cikke
Érvek és ellenérvek a BARF kapcsán
Napjainkban egyre több tulajdonos szeretné kutyáját részben, vagy teljes egészében házilag készített, egyedi étrenden tartani, így egyre jobban terjed a kutyatartók körében a BARF.
Már a 2000-es évek elején neves állatorvosi szaklapokban jelentek meg a BARF-fal kapcsolatos érveket és ellenérveket tartalmazó írások.
Az alapvető ellentét azon alapult, hogy az egyik tábor úgy vélte, hogy a tulajdonosoknak nem lehet megfelelő rálátása arra, hogy milyen minőségű és beltartalmú eledelt kell adni a kutyáiknak. Ők nevezték a BARF-ot Bones and Raw Foods-nak, azaz Csontok és Nyers Eledelek koncepciójának. Ezzel azt jelezték, hogy az otthon készített, nem magas nyomáson és hőmérsékleten kezelt táplálék alapvetően nem más mind csont és nyesedék. Azaz nem alkalmas egy kutya megfelelő táplálására.
Meggyőződésük szerint nem hagyhatók figyelmen kívül a takarmányozás-tudomány területén végzett több évtizedes kutatások eredményei. Ezek az eredmények tették lehetővé, hogy kutyáink minden életszakaszban és egészségi állapotban megfelelő, kiegyensúlyozott és teljes értékű táplálékot kaphassanak. Véleményük szerint az sem elhanyagolható, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható kutyatápok minőségének javítására dollármilliókat költöttek az állateledel gyártók az elmúlt 40 évben.
A másik tábor számára is igen fontosak voltak a tudományos eredmények. Ők inkább arra fektették a hangsúlyt, hogy megfelelő ismeretterjesztésen keresztül a tulajdonosok számára elérhetővé váljon az az információ, amelynek segítségével kutyáikat teljes értékűen és kiegyensúlyozottan tudják otthon készített eledellel táplálni. Fontos volt számukra, hogy az eledel:
A fentiek ellenére, a köztudatban a BARF a Bones and Raw Foods diétaként van jelen.
Ahhoz, hogy biológiailag megfelelő táplálékot tudjunk készíteni négylábú pajtásunknak, igen tájékozottnak kell lenni. A tájékozottság mellett elengedhetetlen a tudatosság is. Joggal merül fel a kérdés, a kétkedőkben, hogy:
Valóban képes rá a tulajdonos, hogy ennyire figyeljen kedvence táplálására?
Igen, képes rá!
Tudományos kísérletek, statisztikai eredményei mutatják, hogy azok a tulajdonosok, akik a BARF (vagy egyéb nem konvencionális diéta) mellette döntenek, igenis tájékozottabbak, valalmint tudatosabbak ezen a téren, mint azok a tulajdonosok, akik egyszerűen kereskedelmi táppal etetik kutyájukat.
Támadási felület a BARF-on, hogy nem képes megfelelően kielégíteni a speciális élethelyzetek, illetve a betegségek esetén az állat igényeit.
Tévedés!
Ha egy cukorbeteg vagy vesebeteg ember diétájának beltartalma pontosan számszerűsíthető, akkor miért ne lehetne számszerűsíteni egy speciális igényű vagy egy beteg állat diétáját? Pontosan kiszámolható, hogy milyen mennyiségű és minőségű fehérjére, zsírra (esetleg szénhidrátra) és rostra van szüksége az állatnak. És az is pontosan kiszámolható és meghatározható, hogy milyen forrásokból tudjuk ezt fedezni.
Fontos azonban mérlegelni, hogy valóban képesek vagyunk-e ezt a beltartalmat folyamatosan megtartani?
Számos tulajdonos dönt amellett, hogy speciális igényű kedvencének nemcsak állatorvosi diétás tápot ad, hanem részben nem konvencionális, BARF koncepciójú eledelt is kínál. Előfordulhat, hogy annak érdekében kell egy részét saját készítésű (pontosan meghatározott beltartalmú) eledellel pótolni, hogy javítsuk az állatorvosi diétás táp ízét és szívesebben egye az állat.
Sokan mondják, hogy:
Minek annyira túlgondolni ezt az etetés kérdést?
Leginkább azért, mert: az átgondoltság nem túlgondolás.
A kutyák társállatokká váltak, élettartamuk jelentősen megnőtt a vadonban tapasztalható élethosszhoz képest. A legtöbb tulajdonos számára fontos, hogy kutyája milyen hosszan és milyen életminőségben él. Ennek egyik alapköve az, hogy mit eszik az állat.
A BARF diéták a farkas táplálkozási viselkedésén alapulnak, így nyers húst, különböző belsőségeket és nyers húsos csontokat tartalmaznak (ez nagyjából a táplálék 70-80%-a). A táplálék fennmaradó 20-30%-át többnyire zöldségek és gyümölcsök teszik ki. Mivel a farkas természetes táplálékspektrumának nem része a szénhidrát, emiatt azt gyakran kiiktatják az étrendből, vagy csak kis mennyiségben adják. A tápanyagellátás optimalizálása érdekében sok kutyatulajdonos olajokat és különféle étrend-kiegészítőket, például tojáshéjat, hínárlisztet és gyógynövényeket ad az eledelhez. Ennek ellenére sajnos igen gyakoriak a beltartalmi hiányosságok és egyensúly eltolódások. Általában a BARF-on tartott kutyák kimutathatóan több fehérjét és zsírt és kevesebb rostot fogyasztanak, mint a kutyatáppal etetett társaik.
A fehérje és zsírtartalom átlagos értéke adott például egy csirkemell vagy egy csirkecomb esetében (a KaloriaGuru.hu honlap kalóriatáblázatában meg is nézhetjük). De ha a comb széléről vágunk egy yorkie vacsorájába, akkor abban mindjárt dupla annyi zsír lesz, mint amennyivel számolunk. Ez amiatt van, mert egészen egyszerűen nincs meg az otthoni konyhában az a minőségellenőrzési rendszer, mint egy nagy kutyatáp-gyár előállító üzemében.
Korábban már írtunk a teljesen nyers étrend veszélyeiről, de itt ismét ki kell emelni, hogy a nyers állati termékeken (húsokon, belsőségeken), a különféle baktériumok és paraziták jelenléte fokozott egészségügyi kockázatot rejt nemcsak a kutyánk számára, hanem számunkra is. A nyers húsok és belsőségek konyhai feldolgozása minden esetben megköveteli a higiéniai alapelvek megfelelő ismeretét és felelős alkalmazását. Abban az esetben, ha a nyers étrend mellet döntenénk, általános alapszabályként érdemes bevezetni kutyánk rendszeres bélsárvizsgálatát, amelynek során a ránk is veszélyes paraziták és baktériumok jelenlétét vizsgáltatjuk meg laboratóriumban.
Összességében véve, nem kell eltántorodni a nem konvencionális diéták etetésétől, mivel egy egészséges és normál igényű állat esetében, megfelelő odafigyeléssel és gondossággal kiválóan tudjuk fedezni a tápanyagigényt ilyen étrenddel is. Valamint a megfelelő higiéniai szabályok és a rendszeres laboratóriumi vizsgálat segítségével biztonságosan alacsonyan tudjuk tartani a veszélyes kórokozók számát a közvetlen környezetünkben.
Források:
Fact check és tudnivalók a nyugtató hatású gyógynövényekről és a stressz esetén használható készítményekről. Kr. e. 2000 – Tessék, edd ezt a gyökeret!Kr. u. 1000
Állatorvos tanácsadónk, dr. Kincses-Jánosi Katalin segítségével összegyűjtöttük milyen vélt- és valós veszélyeket rejthetnek a konyhai eszközök és az emberi fogyasztásra szánt eledelek kedvenceink számára. Mire
Tanácsadó állatorvosunk, dr. Kincses-Jánosi Katalin segítségével áttekintünk néhány alapvető kérdést a kutya- és macskatáplálás területén. Mi számít házikosztnak? Házikosztnak nevezzük azt a kedvencünknek szánt eledelt,
Az Állatpatika állatorvosi felügyeletét az Orthovet Állatorvosi Rendelő és Sebészeti Központ állatorvosai látják el.
Copyright © 2022. Prophyl Kft.
This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.
This website uses Google Analytics to collect anonymous information such as the number of visitors to the site, and the most popular pages.
Keeping this cookie enabled helps us to improve our website.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!
More information about our Cookie Policy