Egészségtudatos vagy fanatikus? – gondolatok a BARF-ról
Érvek és ellenérvek a BARF kapcsán Bones and Raw Foods, azaz Csontok és Nyers Eledelek vagy Biologically Appropriate Raw Foods, azaz a Biológiailag Megfelelő Nyers
Tanácsadó állatorvosunk cikke
Veszélyanalízis és túlélési útmutató a „kutya-ügyes” konyhatündéreknek, avagy mire kell még figyelni a BARF kapcsán.
A nyers állati termékek feldolgozása és etetése során minden esetben fontos szempont, hogy megfelelő higiéniai körülményeket tudjunk tartani nemcsak kedvencünk számára, hanem a saját egészségünk megóvása érdekében is. Nézzük melyek azok a kórokozók, amelyek a különféle nyers húsok és tojás feldolgozása során a konyhánkba kerülhetnek és hogyan tartsuk megfelelően tisztán közvetlen környezetünket.
Napjaink nagyüzemi állattartás sok esetben azt eredményezik, hogy egyes, az emberek esetében is megbetegedést okozó baktériumok mennyisége megnő az állatok környezetében. A szintén nagyüzemi húsfeldolgozás során pedig sajnos ezek az ártalmas kórokozók a tőkehúsok és belsőségek felületére kerülhetnek, így közvetlenül a konyhapultunkra vezet az útjuk.
A csirke- és egyéb szárnyasok húsán, valamint a bélsárral szennyezett tojáshéj felületén leggyakrabban:
Kevésbé fejlett országokban a fentieken kívül, Shigella-, Vibrio-, Pseudomonas-fajok is előfordulhatnak, de akár Clostridium baktériumok is szennyezhetik a húsokat.
Ennyi tudományos név hallatán joggal tölt el a rémület, holott még nem is biztos, hogy minden kórokozó esetében tudjuk, hogy mi-mit okozhat.
A Salmonella baktériumok talán a leginkább ismert, gyomor- és bélrendszeri megbetegedést okozó kórokozók. Többnyire szennyezett tojással és nyers hús felületén kerülhet a konyhapult közelébe a baktérium. Nem minden esetben okoz súlyos megbetegedést, sokszor csak enyhe gyomor-bél panaszok tapasztalhatók vagy teljesen tünetmentes is lehet a fertőzött személy. Ami azonban biztos, hogy a fertőződés után, minden esetben egy bizonyos ideig ürül a kórokozó a széklettel/bélsárral, ami azt jelenti, hogy ha kutyánk vagy macskánk Salmonellával szennyezett nyers húst fogyaszt, akkor minden esetben ürülni fog a bélsarával baktérium, akkor is, ha nem lesz hasmenése.
Az E. coli nem minden esetben okoz súlyos megbetegedést, de bizonyos speciális tulajdonságokkal rendelkező típusai, nagyon komoly megbetegedést, vérzéses bélgyulladást okozhatnak, akárcsak a Campylobacter fajok.
Míg a Pseudomonas és a Clostridium fajok „egyszerűbb” ételfertőzést okozhatnak, addig a Shigella a dizentériát és a Vibrio fajok egyike a kolerát okozza.
A sertés tőkehúsok felületén a már említett Salmonella baktériumokon kívül Yersinia fajok valamint Listeria m. fordulhat elő. A Yersiniák súlyos esetben jelentős folyadékvesztéssel járó, nagyon erős hasmenést okozhatnak, a Listeria m. azonban az idegrendszert is megtámadhatja és halált okozhat.
A baktériumokon kívül azonban a sertéshús esetében parazitákkal is kell számolnunk, ilyenek a Toxoplasma g., a Sarcocystis egysejtűek valamint a Taenia, korábban pedig a Trichinella férgek bírtak még rendkívül nagy jelentőséggel. (A Toxoplasma fertőzésről korábban részletesen írtunk.) A Sarcocystis protozoák hasmenést okozhatnak, a Trichinella és a Taenia fertőzés pedig súlyos esetben halálhoz is vezethet. Világszerte, évente 50 millió embert érint a Taenia fertőzés, amelyből 50 000 halállal jár.
Sajnos azt kell ezen a ponton tanácsolnom, hogy a kedves olvasó fussa végig újra az előző két bekezdést… majd a fenti kórokozók jelenlétéhez még adja hozzá gondolatban a fertőző fehérjéket, avagy a prionokat. Mindannyian hallottunk már a szarvasmarhák szivacsos agyvelőgyulladásáról (BSE). Bizonyított, hogy a BSE prionjaival fertőzött, hőkezeletlen szarvasmarha-termékek fogyasztása a Creutzfeldt–Jakob-kór új változatát okozzák.
Most pedig következzenek a gyakorlati tanácsok azoknak az eltökélt kutyatartóknak, akik a fentiek után is kitartanak a nyers állati termékek etetése mellett.
Források:
Érvek és ellenérvek a BARF kapcsán Bones and Raw Foods, azaz Csontok és Nyers Eledelek vagy Biologically Appropriate Raw Foods, azaz a Biológiailag Megfelelő Nyers
Fact check és tudnivalók a nyugtató hatású gyógynövényekről és a stressz esetén használható készítményekről. Kr. e. 2000 – Tessék, edd ezt a gyökeret!Kr. u. 1000
Tanácsadó állatorvosunk, dr. Kincses-Jánosi Katalin segítségével áttekintünk néhány alapvető kérdést a kutya- és macskatáplálás területén. Mi számít házikosztnak? Házikosztnak nevezzük azt a kedvencünknek szánt eledelt,
Az Állatpatika állatorvosi felügyeletét az Orthovet Állatorvosi Rendelő és Sebészeti Központ állatorvosai látják el.
Copyright © 2022. Prophyl Kft.
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.
Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.
Ez a webhely a Google Analytics-et használja anonim információk gyűjtésére, mint például az oldal látogatóinak száma és a legnépszerűbb oldalak.
A cookie engedélyezése lehetővé teszi, hogy javítsuk honlapunkat.
A feltétlenül szükséges sütiket mindenkor engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.
More information about our Cookie Policy