Erre figyelj, ha a kutyádnak főzöl!
Veszélyanalízis és túlélési útmutató a „kutya-ügyes” konyhatündéreknek, avagy mire kell még figyelni a BARF kapcsán. A nyers állati termékek feldolgozása és etetése során minden esetben
Tanácsadó állatorvosunk cikke
Ahogy a legtöbb ünnepnek, úgy a Húsvétnak is megvannak a hagyományos (vagy kevésbé hagyományos) ételei. Amíg mi élvezettel fogyasztjuk ezeket, addig nem biztos, hogy jó ötlet engedni a csábításnak és kiskedvenceinket is megkínálni a sonkából, tojásból, kocsonyamaradékból, kalácsból esetleg a csokinyusziból. Cikkünkben állatorvosi segítséggel vesszük sorba a húsvéti finomságok etetésének előnyeit és hátrányait valamint, hogy mivel tudjuk helyettesíteni őket.
A húsvéti menü egyik legfontosabb alkotója. Mondhatnak a táplálkozási tanácsadók bármit, ezen a hétvégén mindenki többet eszik ebből, mint amennyi ajánlott. Rendkívül magas sótartalma miatt, fogyasztása csak mértékkel ajánlott, különösen szív- és érrendszeri megbetegedések esetén. Ugyanez vonatkozik a házikedvencekre, azzal a kitétellel, hogy nekik még kevesebb sóra van szükségük, mint nekünk. Számukra is kifejezetten ízletes a sós étel, de nagyon megterheli a szervezetüket.
A só mellett, magas a sonka zsírtartalma, különösen telített zsírsavakban bővelkedik, ami megterheli az emésztést illetve hasmenést okozhat. Túlzott és rendszeres zsírfogyasztás következtében kedvencünk is elhízhat.
Adjuk vagy ne adjuk akkor sonkát a kedvencünknek?
Mit adjunk helyette?
Számtalan lehetőség van már akár az állatpatika akár a pet-shopok polcain, amik közül választhatunk. Elsőre kicsit meghökkentő is ez a kínálat, hiszen a szárított marhagégén, tüdőn és bikacsökön keresztül, találhatunk natúr pástétommal töltött sertéskörmöt, vagy sima szárított sertés orrvéget is. A gyengébb lelkületű gazdiknak is van kínálat, lehet kapni sima szárított natúr marhahúst vagy szárított kacsahúst is.
Az évnek ez az utolsó időszaka, amikor még biztonsággal lehet kocsonyát készíteni, nem kell tartani attól, hogy amíg kihűtjük a 12-14 órán át, lassan főzött nedűt, esetleg megforrna. A kocsonya „kocsonyaságát” az állati kötőszövetekből és csontokból kifőtt zselatin, kollagén és egyéb kocsonyásító anyagok hozzák létre. Ízesítésként rengeteg sót, borsot és fokhagymát szokás még belefőzni.
Alapvetően az ízületi problémákkal rendelkező kisállatok nyugodtan fogyaszthatnak állati eredetű kötőszöveteket, azokból készült főzetet, de az egyéb ízesítésre, mint a só (lásd fentebb), az egész bors és a fokhagyma (ahogy arról már egy korábbi cikkünkben írtunk) illetve a sok zsírra egyáltalán nincs szüksége kedvencünknek.
Adhatunk a saját magunk számára készített kocsonyából a kedvencünknek?
Mit tehetünk akkor?
Ha már fő a kocsonya, akkor érdemes feltenni a kutyának-macskának is egy kondérral, csak éppen só-bors-fokhagyma nélkül, legfeljebb egy pici petrezselyemmel vagy majorannával ízesítsük. A zsírt folyamatosan és alaposan érdemes szedegetni, ellenben a habját nem kell lekanalazni, amíg fő, mert azzal csökkentjük a fehérjetartalmát. Nem baj, ha nem lesz olyan tiszta, mint ami a mi asztalunkra kerül, számukra a beltartalom a fontos. A főzési idő végével érdemes kicsontozni és szobahőmérsékletűre hűteni majd jégkockakészítő tálba, vagy zacskóba öntve lefagyasztani a levet. Így rendszeresen adhatunk ebből a roppant egészséges táplálékból kis mennyiséget kedvencünknek. A főtt bőrkét és cupákot, csak nagyon óvatosan és kis mennyiségben adjuk, hogy ne legyen hasmenése tőle az állatnak.
Mit csináljak a csonttal?
Ki kell dobni. Ne egye meg se a kutya, se a macska.
Végre elérkeztünk cikkünkben egy olyan táplálékhoz, amiről ódákat lehet zengeni. A tojás egy rendkívül tápláló élelmiszer, amely létfontosságú vitaminokat, ásványi anyagokat, jó minőségű fehérjéket és egészséges zsírokat tartalmaz. Gazdag A-, D-, E-, K-vitaminban, B-komplex vitaminokban. Ásványi anyagok közül kiemelkedő a foszfor, a szelén és a cink tartalma. A tojás egyik legfontosabb összetevője a kolin, amely fontos szerepet játszik az idegrendszer egészségében. Emellett a megfelelő sejtműködéshez szükséges antioxidánsokat is tartalmaz.
Egyetlen közepes-nagy méretű tojásban 5-6 gram fehérje van, az összes esszenciális aminosav megtalálható benne, tökéletes fehérjeforrásnak tekinthető.
Adhatok tojást a kedvencemnek?
Hogyan adhatom a tojást?
Leginkább főzve érdemes, azért, mert a tojáshéj felületén található baktériumok (mint például Salmonellák) a főzés során elpusztulnak és nem jelentenek veszélyt így sem a kisállatra, sem pedig ránk.
Sokan a sonkával együtt főzik meg a tojást, ami miatt sósabb lesz az íze. Ezt a főtt tojást már ne adjuk az állatoknak.
Minden asztalra kerül Húsvétkor kalács. Ez a roppant finom, foszlós-édes csemege azonban szénhidrát-, tej- és cukortartalma miatt egyáltalán nem való kedvenceinknek. Amellett, hogy hízlal, a magas szénhidráttartalma könnyen erjed a bélben, így puffadást, hasmenést okozhat.
Adható kalács a kisállatomnak?
Mit adhatunk helyette?
A fentebb felsorol csemegékből bármelyiket adhatjuk finomságnak. Magas szénhidráttartalmú ételeket ne adjunk a se a macskának, sem pedig a kutyának.
Korábbi írásunkban már szó volt a zöldségekről, de most is fontos hangsúlyozni, hogy zöldséget nyugodtan ehet a kutya. A macska is, ha megeszi, de ők ugye válogatósabbak. Rengeteg kutya boldogan megeszi a sárgarépát, a karalábét, az uborkát vagy a paprikát nyersen is. Macskából már kevesebb az ilyen lelkes vállalkozó. Számukra esetleg érdemes az alábbiak szerint elkészíteni a zöldséges kiegészítést: a répát, karalábét, paszternákot, fehérrépát 0,5-1 cm-s kockákra vágni nagyon rövid ideig lobogó, natúr húslébe dobni. Majd kivenni és szobahőmérsékletűre hűteni. Hátha így nagyobb kedvvel eszik.
Rengeteg csokoládé kerül Húsvét táján kutyák és macskák számára könnyen elérhető helyre. Korábban írtunk már róla, hogy mennyire veszélyes, esetenként végzetes is lehet számukra. A csokoládéban található teobromin és koffein hatására, enyhe mérgezés esetén izgatottság, nyugtalanság, esetleg hányás vagy hasmenés alakulhat ki. Közepesen súlyos esetben szívritmuszavar, izomgörcsök, szédelgés jelenik meg, súlyos esetben pedig a szív- és légzési elégtelenség miatt az állat akár el is pusztulhat.
Mit adhatunk helyette?
Különösen Húsvét táján kapható a szőrösen szárított nyuszifül. Kapjon azt a kutyus, persze, ha a gazdi bírja nézni.
Kellemes készülődést és Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánunk!
Veszélyanalízis és túlélési útmutató a „kutya-ügyes” konyhatündéreknek, avagy mire kell még figyelni a BARF kapcsán. A nyers állati termékek feldolgozása és etetése során minden esetben
Érvek és ellenérvek a BARF kapcsán Bones and Raw Foods, azaz Csontok és Nyers Eledelek vagy Biologically Appropriate Raw Foods, azaz a Biológiailag Megfelelő Nyers
Tanácsadó állatorvosunk, dr. Kincses-Jánosi Katalin segítségével áttekintünk néhány alapvető kérdést a kutya- és macskatáplálás területén. Mi számít házikosztnak? Házikosztnak nevezzük azt a kedvencünknek szánt eledelt,
Az Állatpatika állatorvosi felügyeletét az Orthovet Állatorvosi Rendelő és Sebészeti Központ állatorvosai látják el.
Copyright © 2022. Prophyl Kft.
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.
Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.
Ez a webhely a Google Analytics-et használja anonim információk gyűjtésére, mint például az oldal látogatóinak száma és a legnépszerűbb oldalak.
A cookie engedélyezése lehetővé teszi, hogy javítsuk honlapunkat.
A feltétlenül szükséges sütiket mindenkor engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.
More information about our Cookie Policy