fbpx

ÁLLATPATIKA - GONDOSKODÁS ÉS GYÓGYULÁS

Tavaszi macska(land)

Tanácsadó állatorvosunk cikke

Tavasszal nemcsak a fülemülék dala zeng éjszaka, hanem a kandúr macskák ivarzó nyávogása-kurrogása is. Szerencsére egyre több állattartó tudja, hogy a nőstény macskákat érdemes mihamarabb ivartalanítani, különben igen rövid idő alatt jelentős szaporulattal ajándékozza meg a cica a családot.

Azoknak, akik mégis vállalják az ivarzással és a vemhességgel járó extra feladatot összefoglaljuk, hogy mit is érdemes tudni erről az időszakról. Cikkünkben a macskák ivarzását, vemhességét, ellését és a kiscicák születés utáni gondozását tekintjük át, emellett kitérünk a kandúrok viselkedésére és az ezzel kapcsolatos problémákra is.

Miért tavasszal és ősszel ivarzanak a macskák?

A macskák ivarzási időszakát, vagy más néven bagzását nagyon könnyű felismerni, mivel éjszaka felzengenek a kandúrok az ablak alatt és a bokrok tövében. Gyerek kiáltáshoz, esetleg síráshoz hasonló hangokat üvöltenek a lánycicára vágyó kandúrok az éjszakába. Ahogyan a szuka kutyák, úgy a nőstény macskák sem képesek egész évben arra, hogy vemhesek legyenek. Az ivarzási időszak akkor indul be, amikor tavasszal és ősszel a nappalok hossza hirtelen változik.

A fény mennyisége és a hormonok:

A fény mennyiségének változása, akárcsak a kutyáknál, a cicáknál is hatással van a szaporodásért felelős hormonok aktivitásának a szintjére. A melatonin nevű hormon termelése fény hatására csökken, ennek következtében a nemi hormonok szintje elkezd emelkedni, beindul az ivari ciklus.

Optimális körülmények:

Tavasszal és ősszel az enyhébb környezeti feltételek és a bőségesebb táplálékellátás kifejezetten ideális a vemhes anyaállat számára.

A kölykök növekedési ciklusa:

Az utódok tavaszi és őszi születése lehetővé teszi, hogy a fogváltás időszaka, ami a kiscica 3-4 hónapos korában történik, szintén enyhébb időjárási körülmények közé essen. A fogváltás, – a születést követően – az első igazán nagy egészségügyi kihívás a kölykök számára, és fontos, hogy ne nehezítse ezt az időszakot a zord időjárás.

Lakásban tartott macskáknál is így van ez?

Míg a szabadban élő vagy félig vad macskák esetében ezek az évszakos ciklusok markánsabbak, addig a házban tartottak esetében az ivarzási ciklusok kevésbé kötődnek az évszakokhoz, mivel a mesterséges világítás és a stabil környezet (szinte állandó hőmérséklet és folyamatosan bőséges eleség) kiegyensúlyozhatja a külső fény hatásait.

Honnan tudom, hogy ivarzik a nőstény cicám?

Ha kinti macskáról van szó, akkor a kandúrok megjelenése intő jel lehet, hogy közeleg, vagy már el is érkezett az ivarzás. Egyértelmű jel azonban az, amikor a cica viselkedése megváltozik:

  • hangosan nyávoghat, kurroghat;
  • fel-alá járkál a lakásban;
  • folyamatosan lehemperedik hanyatt a földre és kelleti a pocakját;
  • két mellső mancsát leszorítva, farkát-fenekét felemelve tarja magát;
  • benti cica esetleg az alom mellé pisilhet.

Mennyi ideig tart ez a ciklus?

Rengeteg tényezőtől függ, hogy milyen hosszú az ivarzási ciklus. Általában 1-2 nap „bevezető” szakasz után kezdődik és 7-10 napig tart a valódi ivarzás, amikor a macska már magához is engedi a kandúrokat. Ha nem vemhesül a nőstény egy adott ciklusban, akkor előfordulhat, hogy 2-3 hét csendes időszakot követően újra ivarzani fog.

Megtörtént, láttuk… Hogyan tovább?!?!
A vemhesség

A macskák vemhességi ideje átlagosan 62-63 nap. A vemhesség első jelei közé tartozik az, amikor az apró emlőnyílások (népiesen cickafark), nagyon enyhén megduzzadnak és kissé rózsaszínessé válnak. Ezután a harmadik hét közepétől már finom tapintással érezhetők a kicsik a méhben, illetve ezzel egyidőben a tejmirigyek is duzzadtabbak lesznek.

Fontos, hegy egyeztessünk állatorvosunkkal a vemhességgel kapcsolatos teendőkről, annak ellenére, hogy a macskák nagyon önállóak ezen a téren is. Ebben az időszakban az anyamacskának kiegyensúlyozott és teljes értékű eledelre van szüksége, de nem szabad elhíznia.

Az ellést megelőző időszak

A vemhesség utolsó szakasza nemcsak abból látható, hogy óriási az anyacica hasa, hanem abból is, hogy az anyaállat ilyenkor már nagyon szeret elbújni és a szokásos 20-21 óra szundit még megtoldja 1-2 órával. Ebben az időszakban érdemes előkészíteni a helyet az elléshez, bár ugye ismerjük a macskákat, hogy nem nagyon fogják azt használni, amit mi szeretnénk. Fertőtlenítőt (Betadine), tiszta és természetes anyagú kendőket készítsünk a kezünk ügyébe, hogy ha szükség lenne rá, tudjunk segíteni az ellés során. Kérdezzük meg pontosan az állatorvost, hogy melyek azok a helyzetek, amikor biztosan hívni kell őt, mert szükség van beavatkozásra.

Az ellés

Amikor elérkezett az ideje a kismacskák világra jövetelének, akkor a kinti macskánk el fog bújni egy nagyon biztonságos, szél és esővédett helyre, ahol jól érzi magát. Itt valószínűleg nem fogjuk tudni megközelíteni őt. A lakásban tartott cicák nyugtalanná válhatnak az ellést megelőzően, nem találják a helyüket, járkálnak és közben nyávognak. Általában komplikációk és segítség nélkül megellenek a macskák, de gondos tulajdonosként azért legyen rajta az eseményeken a szemünk.

Teendők kiscicákkal és körülöttük

Ha közvetlenül az ellés után nem tud szopizni egy kiscica, akkor finoman, puha kendővel, megtörölgethetjük és dörzsölgethetjük, hogy melegedjen és erőre kapjon (akárcsak a kiskutyák esetében).

Elvileg az anyamacska feltakarít mindent az ellés után, nagyon ritkán marad komoly teendő a tulajdonosnak. Ennek két oka van: az egyik az, hogy rendkívül értékes táplálék a méhlepény a szülés után, a második ok pedig az, hogy a természetben, a jó időben, a kiürült okszerves anyag nagyon könnyen megrothadnak és veszélyeztethetik a kicsik egészségét. Emellett az átható szagával oda vonzhatja a dögevőket, fészekrablókat az alomhoz.

Fontos, hogy ne nagyon zavargassuk az anyaállatot, mert roppant könnyen szedi a sátorfáját és odébb költözteti magát és a kicsinyeket. Ha azt látjuk, hogy bármelyik kiscica beteg, nem szopizik, nem keresi aktívan az anyacicát, akkor érdemes mihamarabb beszélni az állatorvossal.

A kiscicák táplálkozása és táplálása

A kiscicák általában 8-10 hetes korukig szopnak. Az első néhány hétben kizárólag az anyatejen élnek, amely minden szükséges tápanyagot és védőanyagot tartalmaz, ami segíti őket az egészséges fejlődésben.

Körülbelül 3-4 hetes koruktól kezdve fokozatosan érdeklődni kezdenek az anyamacska által fogyasztott szilárd táplálék iránt.

Fontos szakaszok a kiscicák táplálkozásában:

  • Szilárd táplálék bevezetése: Ez általában 3-4 hetes kor körül kezdődik. A kiscicák kipróbálhatják az anyamacska által fogyasztott nedves macskaeledelt vagy speciálisan kölyökmacskáknak szánt puhább tápot.
  • Szopás csökkenése: Ahogy a kiscicák egyre több szilárd táplálékot fogyasztanak, a szopás gyakorisága fokozatosan csökken. Ezáltal kevesebb teje is lesz a mamacicának.
  • Teljes elválasztás: Általában 8-10 hetes korra a kiscicák teljesen elválnak az anyatejtől, és kizárólag szilárd táplálékon élnek. Az elválasztás pontos ideje függhet az anyamacska viselkedésétől és a kölykök fejlődésétől. Fontos, hogy a kiscicákat minél tovább táplálhassa az anyjuk, ezáltal erősebb és egészségesebb felnőtt macskák lehetnek.

A kandúrok

A kandúrok – akárcsak a kan kutyák -, egész évben képesek párosodni. Ha érzik az ivarzó nőstény szagát, akkor akár kilométeres távolságokat is megtesznek, hogy eljussanak az áhított nőstényhez. A kóborlások során rengeteg veszély leselkedhet rájuk. Azon kívül, hogy az utakon könnyen autó alá kerülhetnek, ha két kandúr találkozik és egymásnak esnek, akkor a karmolások-harapások helye, rövid időn belül – akár 1,5-2 nap alatt – elgennyesedhet, eltályogosodhat, amit csak állatorvos tud megfelelően ellátni. A tályogok mellett a fertőző betegségek is óriási veszélyt jelentenek: a verekedések során a nyállal nemcsak a macska leukózis vírusa, hanem a macska AIDS vírusa is terjed, sőt a veszettség is egyre nagyobb jelentőséggel bír hazánkban.

A fentiek miatt, a kint tartott kandúrok esetében az egyik legfontosabb teendő, hogy az ivarérés előtt már ivartalaníttassuk őket.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin